PimStaand2011.vrij.jpg

Informatie over het boek De Houdbare Man

cover

Titel                                    

Auteur

Uitgever
ISBN
Bindwijze
Uitgaven
Omvang
Formaat
Prijs

De houdbare man

Pim Cristiaans

CocoBooks
978-90-79142-071
omslag in fullcolour
geïllustreerd
282 pag.
17 x 24 cm
€ 24,50

Voorproefje van het boek!

Wist je dat je maar heel weinig hoeft te sporten om een dikke buik plat te krijgen? En dat je daarmee in één klap de kans op een hartaanval, diabetes en versnelde biologische veroudering drastisch verkleint? En wist je dat er een geneesmiddel bestaat tegen mannelijke kaalheid dat echt werkt? Dat er supplementen zijn die je geheugen verbeteren als je gestrest bent? Dat je libido achteruit gaat als je ouder wordt, maar dat je dit eenvoudig kunt tegengaan? Deze en vele andere verrassende en vernieuwende feiten en adviezen vind je in De houdbare man.
Het boek (224 blz) is opgebouwd uit twaalf hoofdstukken. Ieder hoofdstuk behandelt een leefregel die cruciaal is voor een langere jeugd. Wie zich aan de 12 leefregels van De houdbare man houdt, blijft gegarandeerd langer jong en kan zelfs op sommige punten de klok terugdraaien. Hier alvast een voorproefje van alle hoodstukken c.q. leefregels.

Voorwoord

Verleng je uiterste houdbaarheidsdatum!

Merk je dat je sneller moe bent? Dat je buik over de broekriem begint te hellen? Wordt je haar dunner? Begin je iets trager te worden? Kortom, word je een dagje ouder en verlang je af en toe terug naar een energieke, slanke, sterke en jonge versie van jezelf? Dan is De houdbare man de ideale gids. De heilige graal van de eeuwige jeugd is nog niet gevonden, maar de kennis over veroudering en ouderdomsziekten is aanzienlijk en neemt dagelijks toe. De houdbare man vertelt hoe jij daar je voordeel mee kunt doen. Je wordt niet lastiggevallen met Spartaanse trainingsprogramma's, strenge diëten, ingewikkelde leefschema's en zweverige therapieën. Wat je wel vindt, zijn praktische adviezen die je langer jong houden, zonder dat je in een gezondheidsfreak hoeft te veranderen. Maak slim gebruik van de laatste inzichten en binnen een jaar...

  • heb je meer energie;
  • is je buik plat;
  • ben je sterker dan ooit;
  • heb je meer energie;
  • is je libido toegenomen;
  • is je huid gladder;
  • zie je er jonger uit;
  • is je risico op ouderdomskwalen, hartklachten en kanker drastisch afgenomen en zul je tot op hoge leeftijd al die dingen kunnen blijven doen die je als dertiger vanzelfsprekend vond.

Is er een sceptische blik op je gezicht verschenen? Begrijpelijk, want de belofte van verjonging is altijd de exclusieve koopwaar van kwakzalvers geweest. Maar we zijn in de eenentwintigste eeuw aangeland. In plaats van aderlatingen en kwikbehandelingen kun je nu je voordeel doen met high tech-vitaminesupplementen, hormoontherapie, life style-medicijnen en voedingsadviezen op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

In dit voorwoord wordt uitgelegd dat de medische wetenschap op het gebied van anti aging belangrijke vorderingen boekt waar jij je voordeel mee kunt doen. Helaas profiteren veel oplichters en pseudowetenschappers van het feit dat de meeste mensen als het om ouder worden gaat, gedreven worden door een mengeling van wanhoop en onwetendheid. De handel in onzintheorieën en nepmiddelen is enorm. Maar in die modder liggen parels verborgen, methoden en producten die waardevol zijn en echt werken. Die vind je in De houdbare man. Om het overzichtelijk te houden, zijn de belangrijkste anti-agingmethoden en producten in 12 leefregels verwerkt. Daarbij is er steeds voor gewaakt dat elke regel aan drie voorwaarden voldoet.

1. De twaalf regels hebben direct effect
Als je de twaalf regels eerbiedigt, is de kans groot dat je een hoge leeftijd haalt. Dat is mooi meegenomen, maar niet het doel van dit boek: als je pillen en poeders neemt om minstens honderd te worden, is alle moeite vergeefs als je voor die tijd onder de tram komt. Daarom gaat De houdbare man over het verlengen van de jeugd, niet van het leven. De maatregelen in dit boek zijn zoveel mogelijk gericht op de korte termijn, zonder dat ze je op de langere termijn zullen schaden. Volg de adviezen en al na een paar weken merk je het effect en binnen een jaar ben je fysiek jonger dan nu. Zo profiteer je meteen van de winst die niets en niemand je meer kan afpakken.

2. De twaalf regels zullen je leven niet gaan beheersen
Niemand wil de hele dag met zijn gezondheid bezig zijn. Daarom heb ik een selectie gemaakt van de belangrijkste antiverouderingsmaatregelen die met een minimale inspanning een maximaal effect sorteren. Daarmee diskwalificeer ik niet alle andere goede producten en methoden op het gebied van anti-aging, maar die zullen het effect van de twaalf regels hooguit marginaal kunnen versterken.

3. De twaalf regels zijn wetenschappelijk verantwoord
Medici en wetenschappers zijn het over veel dingen oneens, zeker als het om antiverouderingstherapieën gaat. Zelfs veel medische studies op dat terrein leveren resultaten op die met elkaar in tegenspraak zijn. Hoe kun je uit deze zee van tegenstrijdigheden zinvolle adviezen opduiken? Om te beginnen is de auteur te rade gegaan bij een aantal artsen en auteurs van boeken over anti-aging. Bij elke interessante maatregel is vervolgens gecontroleerd of er een aannemelijke verklaring voor bestaat. Vervolgens is er gekeken of het gewenste effect van de maatregel in redelijke mate is aangetoond in een wetenschappelijke studie. Ten slotte is artsen gevraagd of de maatregel bij hun patiënten werkt.

Regel 1: Verbrand je buikvet

Heb je de neiging je buik in te trekken zodra er een ‘stuk' in beeld verschijnt? Goed, je haalt je pens binnenboord door je buikspieren aan te spannen, dus als er vaak genoeg iemand passeert, worden ze vanzelf sterker. Bovendien zie je er meteen slanker uit, ook mooi meegenomen. Het belangrijkste probleem los je er echter niet mee op: dat gezellige buikje is een signaal dat je versneld veroudert!

Een welvarende buik geeft aan dat je hormonale problemen hebt, je een verhoogd risico op diabetes type 2 loopt en dat er iets schort aan de bioklok in je brein... En al die zaken betekenen weer dat je versneld veroudert. De oplossing is kinderlijk eenvoudig: maatregelen die buikvet laten smelten, brengen de hormonen weer in balans, verkleinen het risico op suikerziekte en verbeteren zelfs je brein. Je eerste stap naar een lang en gezond leven is dus het temmen van die buik... Dit hoofdstuk laat zien hoe je dat doet volgens de allerlaatste wetenschappelijke inzichten. En die zijn radikaal anders dan alles wat je tot nu toe over afvallen hebt gehoord...

Regel 2: Sport kort maar krachtig

Sporten is de beste manier om je jeugd te verlengen. Er bestaat geen pil of therapie die zoveel leeftijdsgebonden kenmerken zo sterk verbetert als een fysiek actief bestaan. In 1988 vergeleken Amerikaanse onderzoekers uithoudingsvermogen, bloeddruk, hartfunctie en lichaamsgewicht van dertig jonge mannen (20-31 jaar) met die van dertig oudere mannen (50-61 jaar). Lichaamsbeweging bleek deze zaken sterker te beïnvloeden dan leeftijd. De onderzoekers concludeerden dat de fysieke toestand van sportieve vijftigers meer lijkt op die van sportieve twintigers, dan op die van luie leeftijdgenoten.

Veel mannen reageren op de eerste verouderingsverschijnselen door te gaan hardlopen. Niet zomaar een beetje, maar enorme afstanden. Bij evenementen als de Marathon van Londen, New York en Rotterdam bestaat het leeuwendeel van de deelnemers uit dertigers en veertigers die niet alleen elkaar, maar ook aansnellende ouderdomskwaaltjes een stap voor proberen te blijven. Helaas. Er is geen enkel bewijs dat marathonlopers langzamer zullen verouderen dan mannen die af en toe op hun gemak een rondje van vijf kilometer joggen. Ze hebben uiteraard een beter uithoudingsvermogen dan gemiddeld en kunnen over het algemeen bogen op allerlei andere gunstige kenmerken, zoals een laag vetpercentage, een sterk hart, een lage bloeddruk en een gezond cholesterolprofiel. Bovendien hebben vijftigplussers die veel en lang hardlopen een kleinere kans om kwalen te ontwikkelen en voortijdig te overlijden dan inactieve leeftijdgenoten. Maar dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je dergelijke voordelen ook bereikt door een drie keer per week twintig minuten te sporten...

Plus: waarom sporten om calorieën te verbranden verspilde moeite is!

Regel 3: Versterk je spieren

Het trainen van je spieren is letterlijk een kwestie van lijfsbehoud. Zonder krachttraining verliest de gemiddelde man tussen zijn dertigste en zeventigste bijna een derde van zijn kracht en een kwart van zijn spieromvang. De geleidelijke aftakeling van je spieren wordt in medische kringen aangeduid met sarcopenie, een term die aan het Grieks is ontleend en ‘verdwijnend vlees' betekent. Dat klinkt ernstig en ís ook ernstig, want de spieren zijn er niet alleen om deksels van potten af te schroeven en iemand in de houdgreep te kunnen nemen. Spieren dienen als schokbrekers die je gewrichten tegen klappen en stoten beschermen, ze vormen een verstevigend korset rondom je rug, ze fungeren als opslagplaatsen voor waardevolle eiwitten voor je immuunsysteem en het zijn een soort verbrandingsovens waar calorieën efficiënt in worden verstookt.

Nu het goede nieuws: je kunt het verlies van spieren eenvoudig voorkomen door aan krachttraining te doen. Duursporten zoals joggen, fietsen en zwemmen beschermen je ook enigszins tegen geleidelijk spierverlies, maar lang niet zo goed als stoeien met gewichten. Bij duursport belast je een beperkt aantal spieren, terwijl tijdens een goede workout álle spieren worden aangepakt.
Het versterken van je spieren is zo gebeurd. Een man van rondom de dertig kan binnen acht weken gemiddeld ruim 3 kg extra spiermassa kweken. Niet alleen fysiek ingekakte dertigers worden snel sterker in het krachthonk, ook verschrompelde tachtigers, negentigers en zelfs honderdjarigen kunnen hun spierkracht nog verdubbelen of verdrievoudigen. Het is goed mogelijk om op je zestigste sterker te zijn dan toen je achttien was! En denk niet dat je jezelf daarvoor elke dag uren in het krachthonk moet afbeulen. In dit hoofdstuk leer je hoe je je spieren met twee ultrakorte workouts per week laat groeien.

Regel 4: Eet als een Griek

Van hamburgers en friet word je dik, ongezond en oud. Hoe snel de effecten van ‘fastdood' zich laten gelden, ondervond de Amerikaan David Spurlock toen hij voor zijn documentaire Supersize me een maand lang alleen maar maaltijden van McDonalds at. In die maand van Big Macs, french fries en milkshakes veranderde hij van een kerngezonde slanke man in een vadsige patiënt die zijn huisarts tot wanhoop dreef. Na vier weken was zijn vetpercentage van 11 procent verhoogd naar 18 procent, zijn gewicht van 84 kg naar 95 kg en was volgens bloedonderzoek zijn kans op een hartaanval verdubbeld. Jezelf te gronde richten met junkfood is dus zo gebeurd, maar hoe moet je eten om langer gezond, slank en jong te blijven?

In dit hoofdstuk leer je de tien principes het mediterrane dieet. Geen ingewikkelde recepten, geen smakeloos konijnenvoer maar gewoon genieten van heerlijk eten dat bewezen kerngezond is.

Plus: waarom je niet bang hoeft te zijn voor vet en cholesterol. En waarom alcohol goed voor je is.

Regel 5: Slik als een Amerikaan

Voedingssupplementen zijn onmisbare wapens in je high tech-oorlog tegen rimpels en kwalen. Een reeks wetenschappelijke studies laat zien dat wie iedere dag trouw zijn vitamientjes slikt, langer gevrijwaard blijft van welvaartsziekten en een kleiner risico loopt voor zijn tijd dood te gaan. Een greep: mannen leven gemiddeld zes jaar langer als ze extra vitamine C innemen, ouderen die supplementen slikken die vitamine E en C bevatten, hebben een 35 procent lagere kans om te sterven dan ouderen die geen supplementen slikken, onder mannen die dagelijks een supplement met antioxidanten innemen daalt het aantal gevallen van kanker met 31 procent. Supplementen beschermen je ook tegen de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, grauwe staar en maculadegeneratie (ernstige oogziekten), diabetes type 2 en vrijwel alle andere ouderdomskwalen.

Vooral in de Verenigde Staten is het slikken van vitaminen tot een nationaal ritueel uitgegroeid. Meer dan een derde van alle Amerikanen slikt elke dag, van de 55-plussers slikt meer dan de helft. Sommige onderzoekers vermoeden dat alleen dit massale vitaminegebruik kan verklaren waarom sterfte aan hart- en vaatziekten in Amerika daalt, terwijl zwaarlijvigheid er toeneemt en de hamburgercultuur weliger tiert dan ooit tevoren.

Op basis van gesprekken met experts heb ik een selectie gemaakt van de beste voedingssupplementen die goed zijn voor álle mannen. Ik kom uit op negen pillen. Als je die slikt, heb je de belangrijkste effecten te pakken die voedingssupplementen je kunnen bieden. Misschien vind je negen pillen per dag te veel en te duur. Daarom behandel ik de supplementen in volgorde van belangrijkheid. Als je wilt bezuinigen, sla dan de producten over die het laatst worden genoemd. Veel mannen blijven prima geconserveerd met behulp van de eerste drie of vier supplementen.

Plus: De basisprincipes van slim slikken

Regel 6: Houd je hormonen op peil

De meeste mannen associëren hormonen met seks en ondoorgrondelijk gedrag van vrouwen (‘het zullen de hormonen wel zijn') en zien over het hoofd dat vrijwel elk aspect van hun eigen gezondheid en welzijn onder invloed van hormonen staat. Haperende erecties, verdampende vitaliteit, gebrek aan energie, overgewicht, niet helder kunnen denken, hart- en vaatziekten en diepe depressie kunnen allemaal het gevolg van hormonale stoornissen zijn. Aan de andere kant kunnen hormonen je zoveel levensenergie geven, dat een specialist ze eens heeft omschreven als brandstof van de jeugd. Helaas produceren je klieren steeds minder hormonen als je ouder wordt. De symptomen van dalende hormoonspiegels zijn samen te vatten in één woord: veroudering.

Experimenten waarbij hormoonspiegels met pillen, zalven en injecties worden teruggebracht tot jeugdig peil, laten zien hoe groot de verjongende kracht van testosteron en andere hormonen kan zijn. Vetrollen smelten weg, spieren worden sterker, erecties harder, huid soepeler. Misschien nog wel belangrijker: mensen die hormoontherapie ondergaan, worden vaak geestelijk weer vitaler, scherper, optimistischer, kortom jonger. Maar je hoeft niet per se als een ontspoorde topsporter te gaan spuiten, slikken en smeren om in hormonaal opzicht jong te blijven. In dit hoofdstuk lees je hoe je de lichaamseigen productie van de belangrijkste hormonen op peil houdt.

Plus: Voorkom dat je in een vrouw verandert! Ouder worden betekent dat er steeds meer vrouwelijke hormonen in je lichaam circuleren en dat is slecht voor je gezondheid en je libido.

Regel 7: Tem stress

Chronische stress is even rampzalig voor je houdbaarheid als warmte voor ijs. Stress zorgt dat je een dikke buik kijgt, tast je hersenen aan, verlaagt de weerstand, verpest je huid verhoogt het risico op hart -en vaatziekte. Stress tast zelfs het het erfelijk materiaal in je cellen aan.

Canadese wetenschappers ontdekten dat veel mannen veel sneller verouderen dan nodig is als gevolg van stress. Vooral de leeftijd tussen veertig en vijftig blijkt een kwetsbare periode. In die tien cruciale jaren worden mannen volgens de onderzoekers lichamelijk gemiddeld 15,2 jaar ouder. Maar ze lieten ook zien dat als je stress leert beheersen, je de te snelle veroudering weer ongedaan kunt maken. Gestreste proefpersonen kregen een intensieve begeleiding die zich richtte op het verbeteren van zelfinzicht, het aanleren van ontspanningstechnieken, het verbeteren van het voedingspatroon en het stimuleren van lichaamsbeweging. Het resultaat was verbluffend. De ‘biologische leeftijd' van de deelnemers was na acht maanden met gemiddeld 8,2 jaar gedaald. Objectief meetbare ‘biomarkers' als cholesterolgehalte, immunoglobuline-A en vetpercentage waren aanzienlijk verbeterd. Volgens de onderzoekers waren de eerste effecten al binnen vier maanden merkbaar en werd bij sommigen een veel sterkere biologische verjonging dan acht jaar vastgesteld. De deelnemers vóelden zich ook jonger en zagen er vanwege een verbeterd uiterlijk zelfs jonger uit.

In dit hoofdstuk lees je hoe je stress gemakkelijk de baas kunt blijven. Bovendien behandel ik voedingssupplementen en kruidenpreparaten die je tegen stress beschermen.

Plus: de pil die in tijden van stress je geheugen verbetert!

Regel 8: Slaap als een os

Naar schatting wordt driekwart van alle gevallen van slapeloosheid veroorzaakt door stress. En slaapgebrek is op zichzelf weer een belangrijke stressbron. Als je dus vaak naar het plafond ligt te staren, moet je uit een vicieuze cirkel zien te ontsnappen...Want als je langer jong wilt blijven, is goede nachtrust essentieel. Slaapgebrek kan je ook nog eens dik maken. Tijdens een studie in 2004, ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat proefpersonen na twee te korte nachten van vier uur al hongerig werden. Slaapgebrek bleek bepaalde hormonen te beïnvloeden, die een rol spelen bij honger en verzadigingsgevoel. Vooral de drang naar suikerrijke snacks nam toe. Er is nog iets om van wakker te liggen: de duur en de kwaliteit van slaap gaan altijd achteruit als je ouder wordt.

Slaappillen zijn geen oplossing, want die zijn verslavend. Alle reden dus om dit hoofdstuk je spellen. Want hier vind je de beste methodes om beter te slapen. En de supplementen en kruiden die je slaap nog verder verbeteren.

Regel 9: Bescherm je libido

Seks is een ideale drijfveer om aan je gezondheid te werken. Rondjes hardlopen en biertjes laten staan met als ultiem doel je LDL-cholesterol met tien punten te laten zakken, is weinig inspirerend. Nee, dan liever meer seks! betere seks! als dank voor de moeite. Dat overkwam een groep van 110 Italiaanse mannen die zowel te zwaar als impotent waren. Onderzoekers stimuleerden de mannen meer te gaan bewegen en kilo's te dumpen. Degenen die hun BMI wisten te verlagen tot onder de 25, verkleinden hun kans op impotentie met 70 procent...

Seksuele vitaliteit en je gezondheid zijn nauw met elkaar verweven, dus goede gewoonten worden beloond met een beter vermogen om van seks te genieten. Dat is het goede nieuws. Nu het slechte. Als je ouder wordt, nemen het libido (de zin in seks) en de potentie (het vermogen tot seks) af. Het risico op impotentie neemt ook nog eens toe naarmate je ouder wordt. Gelukkig zijn er erectiemedicijnen als Viagra, Cialis en Levitra, die wereldwijd miljoenen babyboomers een tweede jeugd bezorgen. Dankzij deze middelen leidt de minste prikkel al tot een stijve. Je kunt op de medicijnen bouwen, ze geven weinig bijwerkingen en zijn vermoedelijk niet al te slecht voor je gezondheid. Er kleeft echter een belangrijk bezwaar aan erectiemedicijnen: het zijn pure symptoombestrijders die mogelijke psychologische en lichamelijke oorzaken van erectieproblemen verdoezelen. Het is natuurlijk veel beter om onderliggende oorzaken als relationele spanningen, vernauwde vaten of lage hormoonspiegels aan te pakken. Als dat niet werkt, kun je altijd alsnog naar een erectiepil grijpen.

In dit hoofdstuk worden de beste erectiesupplementen behandeld. Deze vitamines en kruiden zijn goed voor je seksdrive en potentie en bevorderen daarnaast ook je algemene gezondheid.

Plus: de pil die zowel je erecties als je geheugen verbetert. Voordeel: je kunt het niet alleen vaker met haar doen, de kans dat je vervolgens vergeet hoe zij heet, wordt ook een stuk kleiner...

Regel 10: Red je haar

Als je last hebt van een dunnende haardos en daarvan baalt, kun je hoop putten uit de volgende feiten: A. Er bestaan medicijnen die je haaruitval onmiddellijk stoppen. B. Als je al veel haar kwijt bent, kunnen de kale plekken perfect worden herbeplant. Honderden generaties kalende mannen zouden een moord voor deze opties hebben gepleegd. De naakte mannenschedel is van oudsher mikpunt van bedenkelijke brouwsels geweest. In Egypte is een vierduizend jaar oude tekst op papyrus gevonden met een recept gebaseerd op het vet van een leeuw, nijlpaard, krokodil, kat en een wilde geit. Uit de middeleeuwen is een tekst bewaard gebleven waarin wordt beweerd dat de as van een levend verbrande mol de haargroei bevordert. De wanhoop van kalende mannen is altijd zo groot geweest, dat zij hun kalende kruin zelfs aan geitenpis, poep, wagensmeer en andere stinkende mengsels hebben blootgesteld.

Pas sinds een paar jaar bestaan er haargroeimiddelen die wérken. De term ‘haargroeimiddel' is eigenlijk misplaatst, want de huidige generatie medicijnen laat geen nieuw haar groeien op plekken waar het verdwenen is, maar stopt verder haarverlies. Houden wat je hebt is op dit moment het hoogst haalbare. Maar dat is al heel wat: op dit punt kan de klok bij mannen volledig worden stilgezet. Daarmee kan mannelijke kaalheid worden beschouwd als een overwonnen verouderingsverschijnsel. In dit hoofdstuk lees je welke medicijnen je kunnen behoeden voor erfelijke mannelijke kaalheid.

Plus: wacht nog even met grijs worden. Er komen medicijnen aan die je eigen haarkleur redden...

Regel 11: Strijk je rimpels glad

Zouden de potjes en tubes met high tech-huidverzorgingsproducten die de toilettafel van de moderne vrouw bevolken ook maar één rimpel tegenhouden? De meeste mannen vertrouwen liever op een plens koud water en een stuk eerlijke zeep. Onterecht. Wat huidverzorging betreft, kunnen we van vrouwen leren.

Heb je een kop als een oude krant? Geen paniek, kreukels in de huid laten zich vrij gemakkelijk gladstrijken. Er staat je een arsenaal aan state of the art-crèmes ter beschikking die je rimpels echt kunnen laten vervagen. Anti-rimpelcrèmes zijn meestal alleen op vrouwelijke proefpersonen getest, maar omdat er geen fundamentele verschillen zijn tussen de mannen- en vrouwenhuid, werken ze bij jou ook. Als je een goed product te pakken hebt, kun je na een week of acht de eerste zichtbare effecten verwachten. Van vitamine A, C, E, selenium, zink, Q10, thee-polifenolen, soja-isoflavonen en een reeks hormoonachtige stoffen is aangetoond dat ze fundamentele verjongingsprocessen in de huid op gang kunnen brengen.

Als je zomaar een vitamine opsmeert, blijft hij daar echter vaak werkloos liggen. Er zijn meestal speciale transportstoffen nodig om de actieve bestanddelen door de opperhuid heen naar de plaats van bestemming in diepere lagen te brengen. Veel crèmes gaan op dat punt de mist in. Met producten die niet grondig zijn getest, loop je dus het risico tijd en geld te verspillen. In dit hoofdstuk lees je over een goedkope anti-rimpelcrème die volgens wetenschappers gegarandeerd werkt. Iedere avond smeren betekent dat je huid gladder, soepeler en minder vlekkerig wordt.

Regel 12: Geniet van het leven

Langer jong blijven en langer leven hebben natuurlijk alleen maar zin als je gedurende de gewonnen tijd ook van het leven geniet. Bovendien zijn gelukkige mensen over het algemeen gezonder dan gedeprimeerde pechvogels. Ze leven zelfs langer, zo blijkt uit verschillende studies. Lekker in je vel zitten is dus goed voor je houdbaarheid. Maar wie kent het recept voor geluk?

Professor Ruut Veenhoven is hoogleraar Sociale condities voor menselijk geluk aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Van huis uit socioloog met veel ervaring in de psychologie, wijdt hij zijn loopbaan aan de ongrijpbare fenomenen ‘geluk' en ‘levenskunst'. Op dat gebied is hij uitgegroeid tot een internationale autoriteit. Naast het verrichten van eigen onderzoek, zette hij de World database of happiness op, een archief waarin vrijwel alle wetenschappelijk verantwoorde studies naar het ‘subjectief welbevinden van mensen' zijn verzameld. Dat zijn er nu bijna vierduizend. De vraag is: heeft hij in al dat studiemateriaal algemeen geldende leefregels ontdekt die tot meer geluk leiden? Veenhoven aarzelt: 'Het is heel moeilijk om leefregels te formuleren, omdat er nog veel onzeker en niet onderzocht is. En ook omdat geluk een zeer individueel, subjectief gegeven is. Algemene adviezen zijn daarom in dit verband net als geneesmiddelen: ze werken wel, maar niet voor iedereen.'

Desondanks, met de nodige slagen om de arm en zonder de pretentie van volledigheid, volgen in dit hoofdstuk enkele belangrijke lessen uit dertig jaar onderzoek: De elf regels van de levenskunst, specifiekvoor mannen