PimStaand2011.vrij.jpg

Over de auteur

De auteur

auteurIk ben Pim Christiaans (1959) en sinds 1982 journalist. Ik woon en werk in Amsterdam en lat daar met vriendin Maya en dochter Coco.

Ik ben geen wetenschapper, arts of therapeut, maar journalist met inhammen, grijzende slapen, kraaienpootjes en een steeds moeilijker in toom te houden buik. In 1986 raakte ik gefascineerd door mensen die pogingen doen hun verouderingsproces te remmen, toen ik voor de Haagse Post het omslagartikel Forever Young schreef over de aanzwellende belangstelling in Nederland voor het Amerikaanse fenomeen 'life extension'. Daarna heb ik geregeld voor diverse bladen artikelen en columns over gezondheid in het algemeen en de strijd tegen fysieke veroudering in het bijzonder geschreven. Van 1998 tot halverwege 2004 was ik eerst als eindredacteur en vervolgens als hoofdredacteur betrokken bij het populaire mannenblad Men's Health. In die tijd was ik ook een van de grondleggers van Best Life, het blad voor mannen die een levensfase verder zijn dan de lezers van Men's Health. Sinds 2007 run ik een kleine uitgeverij (CocoBooks) die gespecialiseerd is in boeken over gezondheid. Door al deze activiteiten heb ik in de loop van de jaren veel kennis vergaard over gezondheid en veroudering.

Rondom mijn 45e besloot ik tot op de bodem uit te zoeken hoe ik mijn eigen veroudering kan afremmen. Ik heb me ruim een jaar lang door honderden taaie wetenschappelijke studies geworsteld en met tientallen artsen en onderzoekers gesproken. Het resultaat van mijn zoektocht vind je in De houdbare man. Sinds de verschijning in 2006 is dit boek negen keer herdrukt; in vrijwel elke herdruk heb ik de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van anti-aging verwerkt. Ik ben van plan dit ook in eventuele volgende drukgangen te doen. Zo blijven zowel het boek als ik actueel!  

Met De houdbare man heb ik een boek geschreven dat ik zelf onmiddellijk zou kopen als het al had bestaan. Het is praktisch, nuchter en bevat no nonsense adviezen waarmee je langer gezond, energiek, sterk en strak blijft. Ik heb niet alleen gezocht naar methodes om de gezondheid tegen de knagende tijd te beschermen, maar ook om het uiterlijk en de seksdrive optimaal te houden. Daarbij heb ik steeds rekening gehouden met het feit dat fanatieke en radicale antiverouderingsmethoden zelden in een prettige leefstijl passen. Sommige maatregelen die ik opper zijn experimenteel; dat zeg ik er steeds duidelijk bij en het is aan de lezer er wel of geen gebruik van te maken. De houdbare man is beslist geen gids voor gezondheidfreaks, maar voor levensgenieters en mannen die zich graag op de fast lane of life bevinden en daar zo lang mogelijk mee door willen gaan.

Hoe ik mij pantser tegen de tijd

Ik probeer al meer dan twintig jaar het goede leven met een gezond leven te combineren. Ik drink vrijwel dagelijks (een beetje) alcohol (en soms een beetje te veel), vergrijp me af en toe aan fastfood, eet vaak buiten de deur, zak wel eens een nachtje door en gedraag me soms als een stressjunk. Tot vijftien jaar geleden was ik een stevige roker. En ja, ik heb wel eens drugs gebruikt. Kortom, ik doe alles wat niet mag van De houdbare man. Maar meestal houd ik me redelijk consequent aan mijn eigen adviezen.

Hoeveel ik sport

Ik train twee keer per week gedurende maximaal 30 minuten mijn spieren volgens de high intesity methode. Een of twee keer per week ga ik een halfuurtje hardlopen. Sinds kort doe ik ook aan yoga, voornamelijk om lenig te blijven. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk beweging in het dagelijkse leven in te bouwen. Waar mogelijk negeer ik liften en roltrappen, als het kan loop of fiets ik naar een afspraak. 

Wat ik eet

Ik eet zo'n beetje alles wat me wordt voorgezet, maar ik mijd wel zoveel mogelijk producten met veel suiker (hoewel ik talloze ogenblikken van karakterzwakte heb). Geen zoetjes of suiker in de koffie en thee voor mij. Verder eet ik geen tarweproducten, omdat ik niet goed tegen gluten kan. Ik eet minstens twee keer per week vis en eet de hele dag door vruchten en 'snoepgroente' zoals wortels en cherrytomaten. Rood vlees probeer ik niet vaker dan eenmaal per week te nuttigen, van bewerkte vleesproducten (boterhamworst en zo) blijf ik helemaal af. Geregeld eet ik vegetarisch. In de keuken gebruik ik veel olijfolie, verse groentes, verse kruiden en knoflook. Ik ontbijt nooit met zoet beleg. Margarine gebruik ik nooit. Ik ben helaas verslaafd aan koffie, daarnaast drink ik veel groene thee.

pillenWelke vitamines ik slik

Oké, het heeft geen zin het te ontkennen: ik ben een vitaminefreak. Ik heb altijd veel geld aan voedingssupplementen uitgegeven, afhankelijk van de financiële eb -en vloedbewegingen die bij het bestaan van een freelance-journalist, schrijver en kleine uitgever horen. Wat ik ongeacht mijn inkomsten altijd slik:

Life Extension Mix, een dure maar goede multi van Amerikaanse makelij. Er zitten zoveel verschillende stoffen in dat je er tien tot veertien capsules per dag van moet slikken om van ieder stofje voldoende binnen te krijgen. Hoewel deze capsules vrijwel alle vitaminen, mineralen, aminozuren en kruiden leveren die ik in De houdbare man aanbeveel, slik ik er toch nog wat pillen bij:

Vitamine C. Gemiddeld zes gram per dag, maar ik verhoog de dosering zodra ik gestrest ben of me ongezond voel. Ik gebruik het goedkope ascorbine zuur in poedervorm.

Vitamine D3, 2000 mg na de avondmaaltijd

Vitamine K2, 100 mcg na de avondmaaltijd

R-liponzuur, 50 mg bij het ontbijt

Coenzym Q10 50 mg om de dag na de lunch

Omega 3 vetzuren 1000 mg na het ontbijt

Ginko biloba 120 mg na het ontbijt

Magnesium citraat 300 mg voor het slapen gaan 

 

Hoe ik mijn figuur strak houd

Gelukkig heb ik geen sterke aanleg om aan te komen, hoewel de pondjes er makkelijker aanvliegen naarmate ik ouder word. Ik weeg mijzelf nooit, ik heb zelfs geen weegschaal in huis. Gewicht is een oninteressante grootheid omdat het niet alleen door je vet, maar onder meer ook door je spieren en botdichtheid wordt bepaald. Ik let wel scherp op mijn figuur: uit ijdelheidsmotieven en gezondheidsoverwegingen moet mijn buikplat blijven, wil ik geen overmatige borstvorming en geen hoog vetpercentage. Er zijn allerlei goede apparaten om het vetpercentage mee te meten, maar het beste middel om mijn figuur en gezondheid in de gaten te houden is de spiegel. Een strak lijf is een gezond lijf. Zodra ik merk dat ik vetter word en mijn buik uitdijt, ga ik minder koolhydraatrijke voeding (pasta, aardappelen, brood) eten. Soms schakel ik zelfs over op een zogenoemd paleodieet dat voornamelijk uit vlees, vis en groente bestaat. Dan verbetert mijn figuur altijd snel, vooral als ik daarnaast ook wat meer ga hardlopen.

Hoe ik mijn rimpels bestrijd

Ik heb alles bij elkaar een aantal jaren in de tropen gewoond. Daarnaast heb ik van mijn achttiende tot ongeveer mijn 35ste stevig gerookt. Ik heb ook periodes van veel stress gekend. Stress, felle zon en tabaksrook vormen het ideale recept voor rimpels. Ik probeer de schade te herstellen door een paar keer per week een zalf met vitamine A-zuur op mijn gezicht te smeren (zie DHM blz 172-174). Daarnaast smeer ik mijn gezicht dagelijks in met een vochtvasthoudende zalf met een UVA/UVB filter. Omdat ik een lichte huid heb die snel verbrandt, onderneem ik nooit pogingen om bruin te worden. Ik houd van zonnige landen, maar zoek daar altijd de schaduw op.

Hoe ik mijn haar red

Toen ik begin dertig was, merkte ik tot mijn schrik dat boven mijn slapen inhammen in mijn haar ontstonden: het klassieke begin van erfelijke mannelijke kaalheid. Gelukkig verkeerde er in die tijd (begin jaren '90) een nieuw medicijn (finasteride) tegen mannelijke kaalheid in een vergevorderde testfase - sinds een paar jaar is het goedgekeurd en op recept verkrijgbaar. Ik kreeg het te pakken en slik het sindsdien dagelijks. Ik heb mijn haar nog! Meer informatie over dit medicijn in DHM, blz 161-163.

Toen ik begin dertig was, merkte ik tot mijn schrik dat boven mijn slapen inhammen in mijn haar ontstonden: het klassieke begin van erfelijke mannelijke kaalheid. Gelukkig verkeerde er in die tijd (begin jaren '90) een nieuw medicijn (finasteride) tegen mannelijke kaalheid in een vergevorderde testfase - sinds 2003 is het goedgekeurd en op recept verkrijgbaar. Ik kreeg het te pakken en slik het sindsdien dagelijks. Ik heb mijn haar nog!

Hoewel ik dus enthousiast ben over het middel, heb ik er van begin af aan ook mijn twijfels over gehad: finasteride is en blijft een medicijn - dwz een onnatuurlijke, lichaamsvreemde stof - en het is nooit uit te sluiten dat er nadelige bijwerkingen worden ontdekt als na de testfase honderdduizenden mannen (miljoenen?) mannen het dag in, dag uit, jaar in, jaar uit gaan slikken. En inderdaad: er zijn in de afgelopen jaren steeds meer (mogelijke) bijwerkingen aan het licht gekomen van finasteride en het vergelijkbare dutasteride. In oktober 2014 heb ik hier de Amerikaanse wetenschapper prof. A. Traish over geïnterviewd: hij vindt het slikken van finasteride of dutasteride om je haar te behouden onverantwoord. Hoewel ik zelf geen bijwerkingen heb ondervonden, houd ik nu toch rekening met mogelijke schadelijke effecten van finasteride/dutasteride op de lange termijn. Daarom ben ik (voorlopig) gestopt met het slikken van finasteride. Hoe denken belangrijke bronnen van De houdbare man hierover? Dermatoloog Ids Boersma blijft rotsvast in de medicijnen vertrouwen; ook hormoonspecialist Thierry Hertoghe acht finasteride veilig, mits het in combinatie met testosteron wordt gebruikt. Natuurarts Johan Bolhuis acht het verstandiger om finasteride/dutasteride te mijden. Meer hierover in DHM, blz 161-163. Binnenkort publiceer ik op deze site mijn interview met prof. Traish plus de reacties van enkele anti-aging-artsen.

 

Hoe ik mijn hormonen bijtank

In het jaar dat ik aan de eerste druk van dit boek werkte (2005), gebruikte ik bij wijze van experiment een cocktail van hormonen op aanwijzing van specialist Thierry Hertoghe: testosteron, DHEA, schildklierhormoon, cortisol, melatonine en groeihormoon. Al deze hormonen waren verlaagd (ten opzichte van de gemiddelde dertiger) toen ik ze door Hertoghe liet checken. Na een maand bevonden ze zich op het gemiddelde peil van een dertiger. Helaas ben ik niet in een jonge god veranderd, maar ik voelde me wel energieker en optimistischer. Kwam dat door de dagelijkse hormonenmix? Dat is moeilijk te zeggen, omdat ik onder ontspannen en gezonde omstandigheden op een tropisch eiland verbleef - de beste verjongende therapie die ik je kan aanbevelen. Toch bespeurde ik veranderingen die vrijwel zeker met de hormonen te maken hadden:
- Ik kreeg meer energie. Een bekend gevolg van testosteron en cortisol.
- Ik sliep dieper en korter. Een bekend gevolg van groeihormoon en melatonine.
- Mijn vetpercentage daalde, terwijl ik niet minder was gaan eten. Waarschijnlijk dankzij schildklierhormoon, groeihormoon, DHEA en testosteron.
- Ik werd gespierder zonder dat ik meer of zwaarder ging trainen. Spiergroei is een bekend gevolg van de combinatie van groeihormoon en testosteron.

Sinds 2008 vul ik weer een reeks hormonen aan op aanwijzing van anti aging-arts Thierry Hertoghe: Testosteron, DHEA, groeihormoon, cortisol, schildklierhormoon en melatonine. Jaarlijks laat ik mijn hormoonspiegels opnieuw bepalen om te controleren of zij op optimaal niveau zijn; daarnaast doe ik elk jaar een uitgebreide check up met onder meer bloedtesten en prostaatonderzoek.