Griepvirussen in de aanval? Goed eten!

10-12-2008 Mensen die proberen af te vallen met een streng dieet, zijn extra vatbaar voor de griep. De zelf opgelegde caloriebeperking ondermijnt namelijk het immuunsysteem en dat is niet handig als griepvirussen je overvloedig omringen.

Als je tegen een nieuw griepvirus aanloopt, beschikt je lichaam nog niet over voldoende specifieke antilichamen om de binnendringer onschadelijk te maken. In dit kwetsbare stadium ben je aangewezen op natural killer cellen (NK-cellen), afweercellen die onmiddellijk de aanval op onbekende vijanden kunnen openen.

Laboratoriummuizen die op dieet waren gezet en werden besmet met het griepvirus, bleken niet in staat om voldoende van deze NK-cellen aan te maken. Ze werden daarom sneller ziek dan soortgenoten die gewoon mochten eten. Bovendien deden ze er langer over om van de griep te herstellen. De onderzoekers gaan ervan uit dat hetzelfde voor mensen geldt: voor een optimale afweer, moet je gewoon goed eten.

"Volwassenen met gewichtsproblemen kunnen per jaar acht maanden lang hun calorie-inname beperken," aldus onderzoeksleider professor Elizabeth Gardner, "maar gedurende het vier maanden durende griepseizoen moet je voldoende eten om klaar voor de strijd tegen het griepvirus te zijn."

Tip 1 Neem vitamine C tegen de varkensgriep!

 

Tip 2 (uit het boek De houdbare man ): volg NOOIT een fanatiek dieet, omdat dit zelden tot permanent gewichtsverlies leidt. Het is veel effectiever om iets minder te gaan eten en daarbij vooral de inname van geraffineerde koolhydraten (witbrood, pasta, witte rijst, frisdrank) te minderen. Leg daarnaast - zonder te overdrijven - de nadruk op eiwitrijke voeding (vlees, eieren, vis). Met een dergelijk gematigd ‘eiwitrijkdieet' kun je zonder strenge caloriebeperking toch geleidelijk afvallen. Zeker als je daarnaast gaat sporten. Maar sport niet te vaak en niet te lang, want extreme lichaamsbeweging ondermijnt ook de weerstand...

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.

Bron
M. Gardner et al. ' Energy Restriction Impairs Natural Killer Cell Function and Increases the Severity of Influenza Infection in Young Adult Male C57BL/6 Mice1,2 '. J. Nutr. 138:2269-2275, November 2008