Eet paranoten en houd kanker op afstand

20-10-2008 Er zijn goede aanwijzigen dat het mineraal selenium je beschermt tegen kanker, in het bijzonder tegen prostaatkanker. En nieuw onderzoek geeft aan dat het eten van een paar paranoten per dag het seleniumgehalte in je lichaam beter verhoogt dan het slikken van prijzige pillen met selenium.

Selenium is een mineraal dat je waarschijnlijk tegen (prostaat)kanker beschermt. Daarnaast suggereren allerlei onderzoeken dat het mineraal nog veel meer goed werk verricht: bij sommige mannen verbetert het de vruchtbaarheid, volgens een Chinese studie hebben mensen met een hoog seleniumgehalte in het bloed gemiddeld een tien jaar ‘jonger’ brein’ en selenium heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Selenium stelt het lichaam ook beter in staat giftige stoffen uit bijvoorbeeld tabaksrook en uitlaatgassen naar buiten te werken.

Omdat het moeilijk is optimale hoeveelheden selenium uit voeding te halen, adviseert De houdbare man je op blz 93-94 dagelijks 200 mcg van dit stofje in pilvorm bij te slikken.

Onderzoekers uit Nieuw Zeeland ontdekten echter een betere manier om extra selenium binnen te krijgen: eet dagelijks een paar paranoten. De meeste mensen kennen paranoten als ingrediënt van studentenhaver. Ze groeien aan bomen in tropische regenwouden.

Nieuw Zeelandse onderzoekers testten het effect van de noten op 59 proefpersonen. Een deel kreeg dagelijks een pil met 100 mcg seleniummethionine, een deel kreeg dagelijks twee paranoten (wat gemiddeld 53 mcg selenium opleverde) en een deel kreeg een neppil (placebo). Na twaalf weken werd het bloed van alle proefpersonen onderzocht. Het seleniumgehalte van de noteneters was meer gestegen dan dat van de pillenslikkers! Bij de noteneters was nog een voordeel ontdekt. Selenium is een cruciaal onderdeel van glutathion peroxidase, een enzym dat betrokken is bij ontgiftingsprocessen. Als je meer selenium binnenkrijgt, kan het lichaam meer van deze belangrijke enzymen aanmaken en loos je meer schadelijke afvalstoffen. Bij de noteneters was het aantal glutathion peroxidase-enzymen in bloed veel sterker gestegen dan bij de pillenslikkers.

Tip
Eet dagelijks drie tot vier paranoten en je hebt ongeveer het equivalent van een pil van 200 mcg (maar met een beter effect). Pas echter op dat je per dag niet meer dan 200 mcg selenium binnenkrijgt: in hogere doseringen krijgt het mineraal al snel giftige eigenschappen.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.

Bron
American Journal of Clinical Nutrition
February 2008, Volume 87, Pages 379-384
'Brazil nuts: an effective way to improve selenium status'
Authors: C.D. Thomson, A. Chisholm, S.K. McLachlan, J.M. Campbell