Becel.pro activ plus cholesteroverlagers riskant

03-04-2009 Steeds meer mensen smeren Becel.pro activ op hun brood. De plantensterolen in deze margarine verlagen namelijk het cholesterol in het bloed. Maar volgens dr. Gert Schuitemaker van voedingstijdschrift Ortho kan deze gewoonte voor mensen die cholesterolverlagende medicijnen slikken de kans op hart- en vaatziekte juist verhogen.

Vele duizenden Nederlanders maken tegelijkertijd gebruik van cholesterolverlagende medicijnen én cholesterolverlagende voedingsmiddelen die verrijkt zijn met plantensterolen. Wetenschappers maken zich zorgen over deze combinatie, zo meldt het tijdschrift Ortho.

Unilever adviseert mensen die cholesterolverlagende medicijnen slikken hun arts te raadplegen alvorens Becel pro.activ-producten met plantensterolen te gebruiken. Dit advies is terug te vinden in de kleine lettertjes op de verpakkingen. Ook de Europese voedselautoriteit EFSA stelt zich op het standpunt dat patiënten die cholesterolverlagers ofwel statinen slikken voedingsmiddelen die verrijkt zijn met plantensterolen uitsluitend dienen te consumeren onder medische supervisie.

In dit opzicht is het opmerkelijk dat de Nederlandse behandelrichtlijn voor huisartsen - de ‘NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement' - met geen woord rept over de begeleiding van patiënten die zowel statinen als plantensterolen gebruiken. Toch laat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in een reactie weten de ontwikkelingen op dit gebied ‘nauwlettend' te volgen.

Hier lijkt alle reden toe, nu Amerikaanse en Italiaanse wetenschappers recent hun zorgen hebben uitgesproken over deze combinatie. Zij stellen dat bij mensen die plantensterolen hyperabsorberen statinetherapie het risico van coronaire hartziekten kan verhogen. Klinisch onderzoek hiernaar verdient volgens hen een ‘hoge prioriteit'. Ook in ons land krijgt deze oproep bijval, zo blijkt uit het artikel in Ortho.

Het is niet de eerste keer dat de veiligheid van plantensterolen ter discussie wordt gesteld. Sinds 1991 zijn negen wetenschappelijke studies gepubliceerd waaruit een mogelijk verband blijkt tussen verhoogde concentraties plantensterolen in het bloed en een verhoogd risico van hartaandoeningen.

Tip Gebruik inplaats van margarine olijfolie op je brood.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.