Luchtvervuiling? Slik visolie!

Lucht die vervuild is met uitlaatgassen en industriële uitstoot is schadelijk voor het hart. Vermoedelijk omdat ongezonde lucht de belasting door vrije radicalen in het lichaam verhoogt. Visolie kan de schade beperken, suggereert een studie.

Een van de schadelijkste onderdelen van vieze lucht zijn microscopische kleine stofdeeltjes. Uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat de uitstoot van dergelijk ‘fijnstof’ op leefniveau in Europa bijna nergens zo hoog is als in Nederland. Volgens het onderzoek leeft de gemiddelde Nederlander daardoor minstens een jaar korter.

Dieselmotoren zijn een belangrijke bron van fijnstof. Een kleine Amerikaanse studie liet in 2004 zien dat jonge mannen die veel ‘on the road’ zijn, gezondheidsschade ondervinden omdat ze langdurig zijn blootgesteld aan fijnstofdeeltjes in hun auto.

Een internationaal onderzoeksteam wilde weten of supplementen met essentiële vetzuren beschermend werken tegen de schadelijke effecten van luchtvervuiling. Geen gek idee, want er zijn al langer aanwijzingen dat omega-3 vetzuren in dit opzicht effectief zijn. Luchtvervuiling veroorzaakt vermoedelijk schade via de vorming van vrije radicalen, de agressieve moleculen die celstructuren en DNA kunnen beschadigen. Omgea-3 vetzuren versterken de werking van enzymen die deze vrije radicalen in het lichaam kunnen wegvangen.

In de lucht rondom en ín een bejaardentehuis in Mexico-stad werd veel fijnstof gemeten, waaruit de onderzoekers concludeerden dat de bewoners voortdurend aan de schadelijke stofdeeltjes waren blootgesteld. 52 Bewoners (gemiddeld 76,5 jaar) kregen gedurende 4 maanden elke dag of een supplement met 2 gram visolie of een supplement met 2 gram soja-olie te slikken. Bloedanalyse wees vervolgens uit dat er dankzij de supplementen sprake was van verminderde schade door vrije radicalen. De capsules met visolie hadden een duidelijk sterker effect dan de capsules met soja-olie.

‘Deze resultaten zijn gebaseerd op een beperkte groep proefpersonen, maar we denken desalniettemin dat essentiële vetzuren een belangrijke rol spelen bij de invloed van fijnstof op de gezondheid,’ schrijven de onderzoekers. Kortom, ze denken dat het slim is om extra essentiële vetzuren te slikken, en dan vooral visvetzuren, als je veel vervuilde lucht inademt.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.

Bronnen
L. Romieu et al. 'The Effect of Supplementation with Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Markers of Oxidative Stress in Elderly Exposed to PM2.5' . Environmental Health Perspectives,Volume 116, Pages 1237-1242. 2008

Michael Riediker et al. 'Particulate Matter Exposure in Cars is Associated with Cardiovascular Effects in Healthy Young Men' . Am. J. Respir. Crit. Care Med., Volume 169, Number 8, April 2004, 934-940

Onderzoeksinstituut IIASA