Lezersvraag: Moet je arginine mijden als je een koortslip hebt?

Lezersvraag: Met betrekking tot arginine waarschuwt de schrijver dit niet te gebruiken als je last hebt van herpesinfecties. Geldt dit ook voor herpes simlpex (koortslip)? Want dan kunnen veel mannen dit middel niet gebruiken.

Antwoord: Arginine wordt inderdaad afgeraden als je vaak last van een koortslip of/en genitale herpes hebt. Meestal veroorzaakt arginine geen nieuwe herpesuitbraak, maar kan het een bestaande uitbraak wel verhevigen. Niet iedereen die met het herpesvirus besmet is geraakt reageert echter slecht op arginine, dus je kunt ermee experimenteren (het liefst natuurlijk in overleg met een ter zake deskundige arts). Zodra je merkt dat je vaker een koortslip krijgt als je arginine slikt, of als de symptomen verergeren, stop je ermee. Sommige  geïnfecteerden kunnen probleemloos arginine innemen als ze het combineren met lysine, een aminozuur dat het herpesvirus juist remt. Sommige artsen adviseren mensen die veel last hebben van herpesuitbraken dagelijks preventief 1 gram lysine in combinatie met 1 tot 3 gram vitamine C te slikken. Als je arginine gebruikt met het specifieke doel om de productie van het groeihormoon te verhogen, zijn er alternatieve middelen, zoals de aminozuren ornithine, glutamine en glycine. Ook een flinke dosis van de vitamine niacine (200 tot 1000 mg) kan de GH-productie stimuleren. (Met dank aan dr Johan Bolhuis) 

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.