Carnitine voor je hart, je brein én je libido

24-10-2008 Volgens Italiaans onderzoek werkt een voedingssupplement met carnitine sterker op de seksdrive dan het toedienen van extra testosteron.

Carnitine is een vitamine B-achtige stof die je voornamelijk via vlees binnenkrijgt en die je lichaam zelf ook in bescheiden mate kan maken. Het speelt een belangrijke rol in het proces waarbij voedsel in energie wordt omgezet. Zo zorgt het er onder meer voor dat vet in de verbrandingsovens van de cellen, de mitochondria, wordt geschoven. Bij het verouderen daalt het niveau en de effectiviteit van carnitine in je lichaam. Zou dat een reden zijn dat je energieniveau met de jaren als een plumpudding inzakt?

Tijdens een beroemd geworden studie van de Amerikaanse wetenschapper Bruce Ames, werden oude ratten die carnitine plus alfaliponzuur kregen, weer even energiek en slim als hun jonge soortgenoten. Sindsdien geldt carnitine in kringen van vitaminefreaks als een energiebooster en een levenselixer. Ook steeds meer topsporters opzoek naar extra uithoudingsvermogen maken gebruik van deze stof.

Er bestaan verschillende vormen van carnitine, die allemaal een subtiel andere werking hebben. Er zijn aanwijzingen dat carnitine in de vorm van acetyl-L-carnitine (ALC) vooral het hart beschermt, terwijl. propianyl-L-carnitine (PLC) een verouderend brein kan oppeppen. Maar nu het écht interessante: carnitine blijkt ook een gunstig effect op seksuele functies te hebben. Zo laten studies zien dat carnitine het effect van Viagra versterkt en de beweeglijkheid van zaadcellen in het sperma verbetert (en dus de vruchtbaarheid verhoogt).

Carnitine is ook een algemene libidobooster. De Italiaanse androloog dr. Giorgio Cavallini gaf een groep patiënten (60 tot 74 jaar) met erectieproblemen bij wijze van test dagelijks 2 gram propionyl-L-carnitine plus 2 gram acetyl-L-carnitine. Een tweede groep van patiënten kreeg elke dag een gel met testosteron te smeren. Carnitine bleek beter dan testosteron af te rekenen met de volgende ouwelullenkwalen: uitblijven van nachtelijke erecties, weigerachtige erecties, ingedut libido, depressie en vermoeidheid. En dat terwijl testosteron ook al effectief korte metten maakte met deze ellende!

Cavallini vertelde me dat gezonde dertigers en veertigers voor het libido-effect beter carnitine kunnen nemen dan testosteron, omdat testosteron bijwerkingen kan geven die bij carnitine uitblijven: "Bij de mannen die testosteron hadden gebruikt, was de prostaat iets gegroeid en de productie van enkele andere hormonen onderdrukt; bij de mannen uit de carnitinegroep was daar geen sprake van."
Daarmee wijst hij het gebruik van testosteron niet op oudere leeftijd niet per se af. "Ik ben nu bezig met een onderzoek waarbij mannen zowel acetyl-L-carnitine als testosteron krijgen, maar dan beide in een veel lagere dosering. Ik kan je nu al verklappen dat het effect erg goed is - een beter libido en geen bijwerkingen."

Cavallini adviseert een dagelijkse dosis van 1000 tot 2000 mg acetyl-L-carnitine. Slik het bijvoorkeur in combinatie met alfaliponzuur als je naast een beter libido ook een algemeen verjongend effect nastreeft.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.

Bronnen
G. Cavallini et al. 'Carnitine versus androgen administration in the treatment of sexual dysfunction, depressed mood, and fatigue associated with male aging'. Urology , Volume 63 , Issue 4

G. Cavallini et al. 'Acetyl--carnitine plus propionyl--carnitine improve efficacy of sildenafil in treatment of erectile dysfunction after bilateral nerve-sparing radical retropubic prostatectomy' . Urology , Volume 66 , Issue 5