Krachttrainen? Bescherm je ogen!

Krachttraining volgens de HIT-methode is de meest efficïente manier om fit, slank en sterk te blijven (Zie DHM vanaf blz 45) Het is echter mogelijk je ogen te beschadigen tijdens het trainen. Het onheil is gelukkig gemakkelijk te voorkomen: blijf goed ademen.

Bij glaucoom of ‘lenstroebeling’ raken zenuwvezels in de oogbol beschadigd. Daardoor vallen delen van het perifere gezichtsveld weg. In een vergevorderd stadium lijkt het alsof je door een koker kijkt. Als de ziekte verder doorzet, kun je blind worden. De exacte oorzaken van deze ernstige oogkwaal zijn onbekend, maar Braziliaans onderzoek heeft uitgewezen dat onjuist uitgevoerde krachttraining het risico op glaucoom kan vergroten.

Hoezo?!

Als je tijdens het tillen van een zwaar gewicht de adem inhoudt, worden bloedvaten in de borstkas dichtgedrukt. Het bloed kan niet goed naar het hart terugstromen en daardoor neemt de druk in de vaten in de rest van het lichaam toe. Braziliaanse oogartsen hebben bij proefpersonen vastgesteld dat dan ook de druk in de oogbol stijgt. Door die oplopende ‘oogboldruk’ neemt het risico op glaucoom toe. Maar als je tijdens het trainen op de cruciale momenten goed uitademt (tijdens de grootste krachtinspanningen), stijgt de druk in de ogen niet.

Conclusie Lichaamsbeweging is beslist gunstig voor de houdbaarheid van de ogen (Zie ook ‘Lichaamsbeweging houdt de ogen scherp’ op deze site.) Veel mensen die een zwaar gewicht optillen, houden echter onwillekeurig de adem in. Dat is dus slecht voor de ogen. Adem tijdens de krachttraining daarom steeds op de moeilijkste momenten goed uit, dan bescherm je de ogen tegen glaucoom.

Tip
Glaucoom is een sluipende ziekte waarvan je je pas bewust wordt als het te laat is. Daarom is het raadzaam vanaf je veertigste de oogboldruk regelmatig te laten controleren – zeker als glaucoom in de familie voorkomt. Behalve oogartsen beschikken ook veel opticiens over de benodigde apparatuur.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.

Bron
G.M. Vieira et al. 'Intraocular pressure variation during weight lifting'. Arch Ophthalmol. 2006 Sep;124(9):1251-4.