Valeriaan voor een goede nachtrust

Valeriaan wordt gewonnen uit de wortel van een grote plant die het goed doet in tuinen en die in het wild in vochtige grasgebieden groeit. Het extract wordt al sinds duizenden jaren in zowel Amerika, Aziƫ als Europa gebruikt om zenuwachtigheid tegen te gaan en slaap te verbeteren. Valeriaan versterkt de activiteit van GABA-receptoren in het brein. GABA (gamma-amino-boterzuur) is een neurotransmitter met een remmende en kalmerende werking. GABA heeft bovendien een gunstige invloed op andere hersenstoffen, zoals dopamine, adrenaline en serotonine. Daarom houdt een hoog niveau aan GABA verband met een ontspannen, tevreden gevoel. Ook de zogenoemde benzodiazepinen zoals valium en seresta versterken het effect van GABA, maar valeriaan doet dit zonder bijwerkingen. Vooral de effectiviteit van valeriaan als slaapmiddel is goed onderzocht. Het is aangetoond dat valeriaan je sneller in slaap laat vallen en de kwaliteit van de slaap verbetert. Valeriaan is onder meer verkrijgbaar in de vorm van thee of capsules.

Waarschuwing: er zijn aanwijzingen dat er ontwenningsverschijnselen kunnen optreden als na langdurig gebruik abrupt met valeriaan wordt gestopt.

Ga naar Slaap, de basisfeiten

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.