Anti-rimpelcrèmes met bewijskracht

Vitamine A-zuur

Hoe het werkt Het ruikt niet lekker, het kan voor huid-irritaties zorgen en je hebt er een dokterrecept voor nodig. Maar volgens alle specialisten die ik sprak, verjongt het de huid gegarandeerd door het aantal collageenvezels te laten toenemen: een zalf die vitamine A-zuur ofwel tretinoïne bevat. Omdat vitamine A-zuur agressief op de huid inwerkt, mag het echter niet in cosmetica worden gestopt.

Het bewijs De zalf wordt al ruim vijftig jaar met succes gebruikt om acnee te bestrijden en sindsdien weten artsen dat behalve puistjes ook rimpels onder invloed van het middel verminderen. Van geen enkel ander anti-rimpelmiddel zijn zoveel overtuigende studies beschikbaar.

Product: Active C van La Roche-Posay

Hoe het werkt De crème bevat 5 procent vitamine C die dankzij een speciale emulsie goed door de huid wordt opgenomen. C is als belangrijkste wateroplosbare antioxidant van het lichaam van nature aanwezig in de huid. Daar vervult de vitamine niet alleen een beschermende rol maar stimuleert ook de aanmaak van verstevigende collageenvezels. MexorylXL in Active C XL beschermt collageenvezels tegen afbraak door UV-stralen in zonlicht.

Het bewijs Tien vrouwen van 50 tot 60 smeerden zes maanden lang dagelijks Active C op een arm. Na afloop werden behandelde stukjes huid weggehaald en bestudeerd. Bij zeven vrouwen vertoonde de huid tekenen van duidelijk verhoogde collageenproductie. De resultaten zijn gepubliceerd in het gezaghebbende Journal of Investigative Dermatology.

Verkrijgbaar bij de apotheek

Olaz Regenerist

Hoe het werkt  De van nature in de huid voorkomende signaalpeptide KTTKS stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen bij wondgenezingsprocessen. Een variant van deze stof in de producten van Olaz Regenerist zorgt onder meer voor vermindering van rimpels en ouderdomsvlekjes terwijl de stevigheid van de huid toeneemt. Regenerist bevat tevens onder meer vitamine B3, E , pro-vitamine B5 en groene thee-extract.

Het bewijs  De effectiviteit van de aangepaste KTTKS-peptide werd in vijf studies met in totaal 200 vrouwen in de VS aangetoond. In een van de studies verminderde het aantal rimpels na 12 weken bij 92 vrouwen van 35 tot 55 jaar. De resultaten zijn gepubliceerd op de website van de American Association of Dermatology.   

Verkrijbaar bij de drogist

GAMMA YSTHEAL

Hoe het werkt Ystheal bevat retinaldehyde, een derivaat van vitamine A dat in de huid wordt omgezet tot de actieve vorm van vitamine A. Zo heb je de vele voordelen van vitamine A-zuur, zonder de nadelen van huidirriratie. Daarnaast bevat het product pre-tocoferyl, een voorloper van vitamine E die in de huid wordt omgezet tot vitamine E en daar vrije radikalen neutraliseert.

Het bewijs De verjongende werking na 8 weken gebruik van retinaldehyde is in een multicentrische studie bewezen op 1200 patiënten gecontroleerd door 270 dermatologen. Na de behandeling kon worden aangetoond dat de hoeveelheid collageen en elastine in de huid was toegenomen en de diepte van de rimpels was afgenomen.

Verkrijgbaar bij de apotheek.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.