Testosteron tegen de midlife crisis

28-5-2009 Sombere mannen zien de zon weer schijnen als artsen ze extra testosteron geven.

Dat blijkt uit een experiment dat Amerikaanse psychiaters met 23 mannen tussen de 45 en 55 deden. De heren hadden een lage testosteronspiegel en voelden zich al enkele jaren niet meer helemaal top. Zes weken lang kreeg een deel van de mannen elke tien dagen een injectie met 200 milligram testosteron. De rest werd ter controle met een onschuldig nepmedicijn geïnjecteerd. Na zes weken bleek dat ruim de helft van de ‘testosterongroep' niet meer gedeprimeerd was, terwijl slechts 10 procent van de ‘controlegroep' was opgeknapt. De psychiaters vermoeden daarom dat het toedienen van testosteron effectief kan zijn tegen ouwe-lullen-somberheid. Het is slechts een klein onderzoek, maar de resultaten stroken met de ervaringen van velen. 

Testosteron doet veel meer

Voor de lezers van De houdbare man komt dit niet als een verrassing. Zij weten dat het mannelijke geslachtshormoon belangrijk is voor het humeur en vele andere zaken, maar dat de productie en kwaliteit van het hormoon bij het ouder worden achteruit gaat. Sommige artsen en wetenschappers denken daarom dat je de testosteronspiegel op jong niveau moet houden. Injecties zijn niet meer nodig, het kan tegenwoordig prima met  een testosteronhoudende crème (zie hieronder). Zo ben je wellicht beter beschermd tegen tal van kwalen, van depressie en impotentie tot hart- en vaatzieke en kanker.

Zalf met bio-identiek testosteron

Testosteron die je slikt, wordt door de lever afgebroken. Maar testosteron wordt goed opgenomen via de huid als je er een testosteronhoudende zalf op smeert. Bij een lage testosteronspiegel, adiviseren anti-aging artsen daarom het gebruik van een zalf dat bio-identiek testosteron bevat. Bio-identiek testosteron is niet te onderscheiden van het geslachtshormoon dat je ballen fabriceren en geeft volgens deze artsen minder bijwerkingen dan synthetische vormen van testosteron.

Lees hier over het experiment van journalist Pim Christiaans met testosteron.

Laag testosteron verhoogt sterfte risico

Laag testosteron verhoogt sterfte risico 2

Slaap goed en verhoog je testosteron

Soja verlaagt testosteron

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.

Bron
S.N. Seidman et al. 'Effects of testosterone replacement in middle-aged men with dysthymia: a randomized, placebo-controlled clinical trial'. J Clin Psychopharmacol. 2009 Jun;29(3):216-21 .