Slaap goed en verhoog je testosteron

Hoe langer mannen slapen, des te hoger is hun testosteronspiegel.

Lezers van De houdbare man weten hoe belangrijk het mannelijke geslachtshormoon testosteron voor de gezondheid en de houdbaarheid is. Testosteron is niet alleen noodzakelijk voor een goede spiergroei en een gezonde seksdrive, maar heeft ook een gunstige invloed op je humeur, het geheugen, energieniveau en vetpercentage. Bovendien beschermt testosteron je waarschijnlijk tegen hart- en vaatziekte. Helaas produceren je ballen steeds minder testosteron naarmate je ouder wordt. Bovendien wordt het aandeel vrij testosteron ook steeds kleiner. Het is dus zaak om de testosteronproductie zo lang mogelijk op gezond peil te houden. In het boek De houdbare man vind je hiervoor een aantal maatregelen. Daar kan nu een aan worden toegevoegd: zorg voor goede nachtrust.
Onderzoekers hielden van twaalf oudere mannen (60 tot 74 jaar) bij hoe lang zij sliepen. Daarnaast maten zij 's ochtends de concentratie totaal testosteron en vrij testosteron in het bloed. Hoe langer de mannen hadden geslapen, des te meer totaal en vrij testosteron zij in het bloed aantroffen.
Zoals zo vaak met dit soort onderzoeken zit er een addertje onder het gras: wat is hier oorzaak en wat gevolg? Hebben de mannen meer testosteron omdat ze langer slapen, of slapen ze langer omdat ze over meer testosteron beschikken? Waarschijnlijk het eerste, want dat past bij eerdere studies die laten zien dat slaaptekort de testosteronspiegel drukt. Bovendien zijn er veel aanwijzingen dat een algemeen gezonde leefstijl (inclusief een goede nachtrust) gunstig is voor je hormonen in het algemeen en testosteron in het bijzonder.

Tip
Neem een uurtje voor het slapen gaan 1 tot 5 milligram melatonine in. Eventuele slaapproblemen kunnen daardoor verdwijnen. Als je al goed slaapt, kan melatonine de kwaliteit van de slaap verder verbeteren.

Bron
Het aprilnummer van het wetenschappelijk tijdschrift Sleep (P. Penev)

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.