Lezersvraag: Verhoogt tribulus mijn testosteronspiegel?

Lezersvraag: In DHM beschrijf je een aantal middelen waarmee de testosteronproductie kan worden opgevoerd. Daarbij mis het ik het plantenextract tribulus terrestris. Wat vind je van dit product?

Antwoord: In de supplementenbranche wordt flink geschermd met de testosteron bevorderende eigenschappen van tribulus, maar deze claims worden niet waargemaakt door degelijk, onafhankelijk onderzoek. Het schaarse goede onderzoek laat juist géén effect op de testosteronspiegel zien. Onderzoekers die stellen dat ze wél een verband tussen tribulus en testosteron hebben aangetoond (in ratten wel te verstaan) zijn financieel gelieerd aan fabrikanten van het supplement Volgens wetenschapsjournalist ir. Willem Koert van de website Ergogenics zijn de meeste gunstige studies over tribulus afkomstig van de Bulgaarse fabrikant Sopharma en nooit in serieuze wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. Daarom zijn die studies volstrekt ongeloofwaardig. Kijk voor meer informatie op www.ergogenics.

(Met dank aan drs Ewoud van de Brug van BodyBasics)

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.

 

Bronnen:

Gauthaman K, Ganesan AP, Prasad RN. Sexual effects of puncturevine (Tribulus terrestris) extract (protodioscin): an evaluation using a rat model. J Altern Complement Med. 2003 Apr;9(2):257-65.

Neyev VK, Mitev VI
The aphrodisiac herb Tribulus Teresstris does not influence the androgen
Production in young men. J Ethnopharmacol. 2005 Oct 3; 101(1-3): 319-23.

Antonio J, Uelmen J, et al.
The effects of Tribulus Terrestris on body composition and exercise
performance in resistance-trained males. Int Sport Nutr Exerc Metab; 2000 Jun; 10(2):
208-15

Int Sport Nutr Exerc Metab; 2000 Jun; 10(2):