Laag testosteron verhoogt sterfterisico

Veertigplussers met een lage testosteronspiegel hebben een grotere kans om te sterven dan mannen met een normaal gehalte van het mannelijke geslachtshormoon. Aldus een Amerikaanse studie onder 858 mannen.

Lezers van De houdbare man weten dat bij vrijwel elke man de productie van het mannelijk geslachtshormoon testosteron geleidelijk afneemt. Volgens anti-aging artsen is dit een ongewenst en zelfs gevaarlijk verouderingsverschijnsel. Eerdere studies hebben de hormonale teruggang al in verband gebracht met onder meer afnemende spiermassa, impotentie, diabetes type-2 (‘ouderdomssuiker'), hart- en vaatziekte en depressie. Met deze studie, gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine, is een niet mis te verstaan verband aangetoond tussen een lage testosteronspiegel en sterfte. Vergeleken bij veertigplussers met een gezonde hormoonspiegel, hadden veertigplussers met weinig testosteron minstens 69 procent meer kans om in de volgende 4,5 jaar te overlijden.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.

Bron
Molly M. Shores et al. Arch Intern Med. 2006;166:1660-1665.