Koffie beschermt het mannenbrein

17-10-12 Drie koppen koffie per dag lijkt de beste dosis om de hersenen in conditie te houden volgens verschillende onderzoeken

Dat concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wageningen Universiteit.

Onderzoekers het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wageningen Universiteit volgden zeshonderd mannen tussen de zestig en tachtig jaar gedurende tien jaar. Bij koffiedrinkers verminderden de geestelijke vermogens langzamer dan bij niet-drinkers. Optimaal was de beschermende werking bij drie kopjes per dag.

De onderzoekers denken dat de cafeïne de hersencellen beschermt tegen eiwitplaques, die tijdens het verouderingsproces worden opgebouwd. De plaque vermindert het functioneren van de hersencellen.

De studie verscheen in 2008 de European Journal of Clinical Nutrition.

In 2012 verscheen een studie waaruit bleek dat drie koppen koffie per dag tegen Alzheimer beschermt.

Een dierstudie uit 2012 suggereert dat koffie ontstekingsprocessen op celniveau in de hersenen tegengaat en zo tegen dementie beschermt.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.